OpisProdukt jest przeznaczony do postępowania dietetycznego w:
-chorobach zapalnych błony śluzowej jelit (m.in. wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego oraz chorobie Leśniowskiego i Crohna), -zakażeniach jelit i zaburzeniach flory jelitowej (np. po antybiotykoterapii);
-zapaleniu jelit po radioterapii i chemioterapii;
-zaparciach, biegunkach, dyspepsji;
-zaburzeniach czynności jelit (np. zespole jelita drażliwego);
-niedoborach pokarmowych (przy niedostatecznej podaży błonnika, diecie ubogoresztkowej)
Kwas masłowy (w formie maślanu sodu) zaliczany jest do grupy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i jest podstawowym materiał energetycznym dla nabłonka jelitowego. W warunkach fizjologicznych powstaje on w procesie fermentacji błonnika w jelicie grubym. Korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Dobrze odżywiony nabłonek jelita grubego chroni przed przedostawaniem się bakterii i toksyn z treści jelitowej do organizmu człowieka.
Stosowanie:
Kapsułkę należy przyjmować w całości, popijając wodą (bez rozgryzania i wysypywania zawartości).
Dorośli: doustnie 1 kapsułka dwa razy dziennie, rano i wieczorem.
Dzieci powyżej 7. roku życia: doustnie 1 kapsułka dziennie, najlepiej wieczorem.
Czas stosowania produktu powinien być zgodny z zaleceniami lekarza.
Składniki:
Maślan sodu, otoczka kapsułki: hydroksypropylometyloceluloza, substancja wypełniająca: celuloza, maltodekstryna, skrobia kukurydziana, substancja glazurująca: etyloceluloza.
Podmiot odpowiedzialny:
Recordati Polska sp. z o.o.
Królewska 16
00-103 Warszawa