
Cebion krople 0,1 g/ml 30 ml
Cebion to produkt leczniczy przeznaczony zarówno dla dzieci, młodzieży, jak i osób dorosłych. Jego substancją czynną jest witamina C (kwas...
Skąd pochodzi Miód Manuka?
Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.
Czym jest Miód Manuka?
W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charakterystycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).
Czym jest MGO™?
MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna.
Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™ oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie (www.manukahealth.co.nz).
MIÓD NEKTAROWY MANUKA MGO™ 550+
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 550 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka).
Składniki: miód z krzewu Manuka 100%
Wartość odżywcza | w 100 g | w 15 g* |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 1400 kJ / 334 kcal | 210 kJ / 50,2 kcal |
Tłuszcz | 0 g | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | 0 g |
Węglowodany | 82,1 g | 12,3 g |
w tym cukry | 82,1 g | 12,3 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Białko | 0,3 g | 0,05 g |
Sól | 0,04 g | 0,01 g |
Methylglyoxal | >55 mg | >8,25 mg |
*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 17 porcji.
Opakowanie 250g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około dwa tygodnie.
Spożywanie Miodu Manuka MGO™ 550+
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej.
Masa netto: 250 g
Kraj pochodzenia miodu: Nowa Zelandia
Kraj produkcji: Nowa Zelandia
Producent: PROPHARMA
16 innych produktów w tej samej kategorii:
Cebion to produkt leczniczy przeznaczony zarówno dla dzieci, młodzieży, jak i osób dorosłych. Jego substancją czynną jest witamina C (kwas...
Rutinacea Junior Plus suplement diety dla dzieci już powyżej 3 roku życia.Produkt zawiera naturalne soki owocowe – sok z koncentratu z czarnej...
Mollers Mój Pierwszy Tran Norweski - suplement diety uzupełniający dietę w niezbędne kwasy omega-3 i witaminy potrzebne dla zdrowia i rozwoju....
*Oferta ważna do wyczerpania zapasów Syrop Immucol zawiera kompozycje naturalnych składników takich, jak bez czarny, traganek, aronia oraz witaminę...
Naturell Witamina B Complex kids - suplement diety zawierający witaminy z grupy B. Produkt przeznaczony dla dzieci powyżej 3 roku życia. Produkt...
Suplement diety Opis produktu: Zatogrip kids 3+ to podwójna siła dzięki połączeniu standaryzowanych ekstraktów roślinnych z korzenia pelargonii...
Suplement diety wspierający zdrowe mięśnie i kości oraz funkcjonowanie układu odpornościowego. Składniki: Substancje słodzące: sorbitole,...
Möller's Tran Norweski stanowi uzupełnienie codziennej diety w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) omega-3 oraz witaminy A, D i E....
* Oferta ważna do wyczerpania zapasów Wskazaniami do stosowania syropu Echinasal jest leczenie podostrych i przewlekłych nieżytów górnych dróg...
ISKIAL JUNIOR W PŁYNIE to kompleksowa formuła, która łączy w sobie olej z wątroby rekina z wysoką zawartością witaminy D3 wspomagającej prawidłowe...
Lek zawierający jako substancję czynną cholekalcyferol (witaminę D3). Produkt dla noworodków, niemowląt, dzieci oraz dorosłych. Skład Substancją...
Suplement diety ISKIAL to kompleksowa formuła, która łączy w sobie olej z wątroby rekina i witaminę D3 w zwiększonej ilości. Olej z wątroby rekina...
Suplement diety Möller’s Omega-3 Rybki to kwasy omega-3 EPA i DHA oraz witamina D3 w formie pysznych żelków, które nie zawierają sztucznych...
Preventic Edycja Specjalna suplement diety zawiera olej z wątroby rekina i czosnek, które dostarczają alkiloglicerole (AKG), skwalen oraz witaminę...
Działanie:Witamina C jest jedną z witamin rozpuszczalnych w wodzieBierze udział w syntezie kolagenu i utrzymywaniu prawidłowego stanu...
Sambucol Junior to syrop dla dzieci powyżej 6 roku życia, wskazany do postępowania dietetycznego w stanach w stanach przedgrypowych, grypy i...
error Chwilowo nie możesz polubić tej opinii